Spero Etiam

Laat je egoïsme los!

Egoïsme en conservatisme zijn de belangrijkste oorzaken dat de wereld zo naar is. Niet beseffen dat als jij meer neemt, er voor een ander minder overblijft. Geluk pakken voor jezelf zonder rekening te houden met anderen, niets willen veranderen als je daar misschien door achteruit gaat.

Natuurlijk moet iedereen voor zichzelf kunnen en mogen zorgen. Maar dat hoeft niet tegen het belang van anderen in te gaan. Je hoeft je winkel niet precies naast die van je concurrent te bouwen, je kunt in plaats van hetzelfde product voor een cent minder, een ander product aanbieden. Complementerend denken in plaats van concurrerend. Laat je egoïsme los en bekijk hoeveel plaats je in kunt nemen zonder een ander geen plaats te gunnen!

Afscheid nemen van je egoïsme betekent niet dat je voor anderen moet leven. Iedereen moet eigen levenskeuzes kunnen, mogen en durven nemen. Los van religie, tradities en verwachtingen van anderen.

Ik zie de reacties al komen:

Ik mag toch keihard muziek draaien als ik dat nodig heb? Nee, niet als je buren daar last van hebben, koop maar oorschelpen!

Mijn zus mag toch niet omgaan met jongens van een andere religie, want dan voel ik mij geschaad in mijn eer? Ja, jouw eer mag niet afhangen van je zus en zij mag vrijen met wie zij wil.

Voor mij klinkt het zo logisch, wat vind jij?